Friday, April 23, 2010

resipi mee kari yg sedap turun temurun mak aku

Resipi (utk 2-3 org makan)

Bahan A

1. Serai sebatang
2. Sedikit udang kering
3. Stgh peket rempah daging/ayam
4. Bawang merah 2 ulas
5. Bawang putih seulas
6. Sedikit halia

Bahan B

1. 3-4 ketul ayam
2. Sedikit santan
3. Bunga kantan sebatang
4. 4-5 tangkai daun kesum
5. 2 keping fishcake
6. Beberapa bijik fishball
7. Garam
8. sedikit minyak masak

Bahan C

1. Mee kuning/pasta
2. bawang goreng
3. daun bawang
4. Tauhu goreng

Cara-cara:

Blend semua bahan A dan gaulkan bersama ayam. Tumis bahan tu dlm minyak yg telah dipanaskan. Kacau sehingga naik minyak (korang akan nmpk minyak terasing dengan rempah), then...masukkan sikit air dan santan..(agak2 la korg nak sepekat mengikut citarasa masing2). Dah mendidih, masukkan fishcake, fishball. Didihkan sekejap, kemudian masukkan garam, bunga kantan, daun kesum. Dah siap, idangkan bersama bahan c. Selamat mencuba.. sedap nih! hehehe

No comments: